Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
19.02.2019. Потписивање уговора Локална самоуправа општине Ада је успешно учествовала на... Read more
14.02.2019 Извештај и мишљење о квалитету ваздуха-2018.година Извештај о мерењу... Read more
12.02.2019. Радна акција Током викенда, у оквиру радне акције посипан је... Read more
11.02.2019. Резултати конкурса Током јануара месеца Локална самоуправа општине Ада расписала... Read more
07.02.2018. У Ади је одржан фудбалски турнир за млађе генерације, уз... Read more
24.01.2019. Председник општине Золтан Билицки присуствовао је данас преподне на састанцима... Read more
22.01.2019. XXVIII измештен пријем странака Генералног конзулата Мађарске – Суботица у Ади... Read more
18.01.2019. Набавка апарата за мерење масе житарица Како смо већ раније... Read more
15.01.2019. О Б А В Е Ш Т Е Њ Е... Read more
15.01.2019.   Обрасци конкурс Read more
15.01.2019. На основу члана 5. Правилника о суфинансирању програма од општег... Read more
15.01.2019. Конкурс за суфинансирање програма удружења грађана Локална самоуправа расписује конкурс... Read more

Узми рачун и победи 2018

Uzmi racun CIR

Инфо лист - Обавезе привреде

PDF File 100

Конкурси

konkursi

ЛИСТА СЛУЖБЕНИХ ЛИЦА ОВЛАШЋЕНИХ ЗА ВОЂЕЊЕ И ПРИСТУП СЛУЖБЕНИМ ЕВИДЕНЦИЈАМА У ОПШТИНСКОЈ УПРАВИ ОП

3

КОМУНАЛНИ И ГРАЂЕВИНСКИ ФОРМУЛАРИ

documents

УНУТРАШЊЕ УЗБУЊИВАЊЕ

documents

ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ

documents

ФОРМУЛАРИ ОДЛУКЕ ЛПА

documents

ЈАВНЕ НАБАВКЕ

paragraph

statut2008-1

СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ОПШТИНЕ АДА

strategija1

Бирачки списак

preferences-contact-list

МАПА

ada mapa1

Cooling cubes

leaflet

Уручење јавних признања на свечаној седници Скупштине општине Ада

Признање Скупштине општине Ада „Про Урбе“ додељује се:
ЧЛАНОВИМА ОРКЕСТРА „ТЕРЕК ТИЛА И ОРКЕСТАР“, Тили Терек, Флори Терек и Адаму Терек Данчо, сви из Аде, за дело које представља највредније достигнуће у општини Ада у области уметности и културе традиционалне мађарске народне музике.
У породици Терек родитељи су Тилу, Флору и Адама од детињства васпитавали на љубав према музици. У оквиру Удружења за неговање традиције Вадвираг су током 15 година били активно укључени у народни плес, са којим упоредо су упознали и инструменталну народну музику. На такмичењу основношколаца „Сзóљ сíп, сзóљ“ (Сољ шип, сољ) неколико пута су награђени златним признањем. На Уметничком такмичењу средњошколаца су током четири године редовно освајали златна или сребрна признања. У Боњхаду, на Националном такмичењу за народну музику, добили су престижну златну квалификацију. Током лета учествују у многим престижним камповим народне музике, а зову их и као едукаторе.
У 2015. години, као једини европски учесник, Тила је позвана у Алмати, у Казахстан да представља Мађарску на највећем Фестивалу фолклора и савремене музике у Централној Азији. Од тада су сваке године позвани у Казахстан на фестивал под називом „Тхе Спирит оф Тенгри“.
Поред тога, имају иза себе бриојне турнеје у САД-у и у Казахстану.
Тила је 2012. године освојила награду ЈУНИОР ПРИМА у категорији народна уметност и уметност у заједници, а квалификовала се и за стипендијски програм под називом „Ерсте за најбоље“, док је 2014. године добила награду „Еx Либрис“ – за мађарску уметност“.
Међу плановима им је распрострањено ширење, неговање и преношење народне музике.


Признање општине Ада за стваралаштво младих „Иувентус Про Урбе“, се додељује:
ТАМАШУ ЛАЈКО, ученику ИВ-2 разреда Техничке школе Ада, за дело које представља највредније достигнуће на пољу образовања и науке, и за постигнути професионални успех на разним такмичењима.
Лајко Тамаш је матурант Технике школе у Ади, на смеру техничар рачунарског управљања. Тамаш је био један од оних који се из војвођанског полуфинала фестивала Звезда струке у организацији Мађарске привредне коморе, у конкуренцији преко 70 такмичара квалификовао у Естергом на квалификацију за такмичење „Изванредан ученик струке”.
Поред тога, у априлу 2016. године, у Регионалном такмичењу машинских школа у Панчеву, освојио је прво место у категорији 2Д компјутерска графика / технички цртеж у софтверу АутоЦАД. Он је талентован, веома вредан ученик. Поред исказаних успеха у струци, он је такође члан Студентског парламента техничке школе и својим активним радом доприноси богатству школског живота.


Признање општине Ада „Животно дело“ се додељује:
ИШТВАНУ БАРАЊИ, пензионисаном матичару из Мола, за истакнуто и трајно животно дело у општини Ада, на пољу истраживачког рада, на основу којег је издао две књиге, које садрже значајне податке за историјат Мола.
Као резултат тродеценијског истраживачког рада створено је дело из пера Барањи Иштвана, пензионисаног матичара из Мола под насловом „Мол велика општина”, које пружа опширне информације о насељу и историји Мола. Циљ аутора је, да мештани упознају историју села и сазнају што више о својим прецима.
Друга књига под насловом „На путу од Мохареве до Мола” је једна проширена монографија о историји Мола. Слична публикација је врло ретка на нашим просторима. Барањи Иштван, у својству локалног историчара је спровео веома озбиљно и детаљно истраживање. Насеље Мол може бити поносно што је добило једно овакво издање, јер веома мали број насеља у Војводини има овако квалитетну, детаљно разрађену монографију, богату подацима.


Поводом 2. јула - Дана општине Ада, Председник општине Ада додељује захвалницу:
Силарду Шаш, посланику Локалне самоуправе Ујбуда XИ. округ - Будимпешта, за иницијативу и за успостављање Награде за мађарски језик „Сарваш Габор“, са чиме се доприноси опстанку и неговању мађарског језика.
Спомен награду за мађарски језик је XИ. округ Будимпеште, тј. Ујбуда, основала 2012. године, на иницијативу одборника Силарда Шаша, и то за прекограничне братске градове и за њихове школе. То су Марошвашархељ и Кездисентлелек у Румунији, Бене у Украјини, Надсег у Словачкој и наша Ада. Награду сваке године добија по један или највише два матуранта из споменутих насеља, који су током основне школе остварили истакнути резултат у неговању мађарског језика, и школовање настављају у средњој школи. Износ награде је 100.000 форинти по насељу, које додељује Наставничко веће, на предлог наставника мађарског језика. Спомен награде на матурској прослави уручују представници Локалне самоуправе Ујбуда. Спомен награда се различито назива за свако братско насеље, код нас носи име ствараоца лингвистике мађарског језика Сарваш Габора.
Силард Шаш сматра својим задатком, да се породица Спомен награда за мађарски језик што више популаризује и прошири на што већој територији, за шта је као мото изабрао познату реченицу Елека Бенедека: „Језик државе морате научити, а језик своје мајке не смете заборавити.”


Душану Риђичком, сликару из Аде, који свој таленат поред стварања дела, користи и за обучавање младих сликара на почетку каријере и сликара аматера, са чиме доприноси развоју сликарства.
Душан Риђички је рођен у Ади. Део средњег образовања стиче у гимназији у Бечеју, где је и добио први значајни подстицај у ликовном стваралаштву, од свог професора ликовног, Шкрабањ Виктора. Затим је наставио да шири своје ликовно искуство у Новом Саду, у школи за примењену уметност "Богдан Шупут".
Дуго је ликовни стваралац и формирана је уметничка личност. Кроз његова дела га можемо окарактерисати као веома талентованог са пуно стваралачке енергије и надахнућа. Веома је вешт у ликовним техникама, са префињеним осећајем за колорит. Добар је цртач, познавалац анатомије, и слојевито гради композицију. Своје знање и богато искуство не штеди само за себе, доказао се као неко ко уме вешто да пренесе своје знање. Осим деце које је свих ових година успешно припремао за пријемне испите, тутор је и многим Војвођанским аматерским сликарима.
Имао је неколико самосталних изложби по Војводини, и учествовао је у многобројним групним манифестацијама.
У име добитника признање преузима супруга, ЈУЛИЈА РУДИЧ.


Нори Фехер из Мола, за одржавање добротворних концерата, чије приходе редовно даје за хуманитарне циљеве у нашој општини, те са својом несебичношћу показује позитиван пример заједници, као и у знак признања њеној уметничкој каријери.
Нора Фехер се својим музичким талентом истакла већ у основној школи, током гимназије, а певала је у неколико локалних оркестара. Од 2010. године је члан групе Корморан, поред тога члан је Мадрасс бенда, Мађарског коњичког позоришта из Комарома и Народног позоришта у Ђеру.
Са приближавањем божиц́них празника, вец́ је традиција да Нора даје добротворни концерт у Ади. Концерти су увек пред пуним гледалиштем. Такође је наступила у више наврата на разним општинским приредбама.
У 2016. години приход од добротворног концерта донирала је дечијем одељењу Библиотеке „Сарваш Габор”, где је набављен намештај прилагођен деци и полице за књиге. 2017. године приход је дониран девојчици, која болује од канцера.
Датум концерта у 2018. године вец́ је фиксиран. Нора у децембру ове године поново наступа код нас.


Ђорђу Танасићу, предузетнику из Аде, за успешну привредну делатност у протеклих 40 година у нашој општини.
ИЛХЕМТЕX доо трикотажа и Хемијска чистиона је породично предузеће основано 1978. године и ради непрекидно већ 40 година.
Оснивачи су Ђорђе и Илона Танасић. На почетку је то била само хемијска чистиона и праоница, а временом је прерасла и у производњу трикотажне одеће. Претежно се ради услужно плетење и конфекционисање за познатог купца из земаља ЕУ, док се један део производа пласира на домаћем тржишту.
Производни погон је опремљен најсавременијим плетачким и шиваћим машинама, а хемијска чистиона је на услузи грађанима општина Ада, Сента и Бечеј.


Женској рукометној секцији Основне Школе „Чех Карољ“ из Аде, за освајање титуле државног првака у такмичењу основних школа две године за редом, са чиме се јача спортска репутација наше општине.
Финални турнир државног школског првенства за рукометашице основних школа прошле године је одржано у Лесковцу, а ове године у Кладову. На којима је рукометна секција ОШ „Чех Карољ“ из Аде оба пута освојила прво место. Девојке су константно показивале одличне способности и бориле су се с потпуном посвец́еношц́у. Тимски дух је био јак, којим су се током утакмица све подредиле. Стицање две националне титуле шампиона је заједнички успех тима, резултат тимске игре. Девојке већ годинама играју рукомет у Женском рукометном клубу „Халас Јожеф“, где се одлично ради, о чему сведочи и овај успех.
Тим се састоји од играчица из петог, шестог и седмог разреда. Чланови тима су: Ивона Фехер, Јована Мркшић, Флора Ковач, Агнеш Гордош, Текла Ваштаг, Мариана Тури, Ката Кош, Николета Шивег, Ана Цвитко, Ченге Сиђи и Тамара Козма, а прошле године члан тима била је и Клара Зај.
Признање преузима капитен екипе, АГНЕШ ГОРДОШ.

 

 

36519247 2085674091503014 2743870042079756288 o Still0702 00002

Ada

CimerCOLOR

Језичка права у Србији

nyelvhasznalat

Туристичка Организација

TOA 1

Канцеларија за дијаспору

dijaspora

ЈКП "Стандард"

standard

ЈП "Адица"

adica

Техничка Школа

logomsc

Водич кроз општину

vodic

VIP Fond

viplogo

SKGO

skgo

IFIX

DSC098171-OK2

Развојни фонд Војводине

r fond vojvodine